dimecres, 5 de setembre del 2018

En Llarena deu ser de la cup… com a mínim


Pel que jo conec, si alguna cosa caracteritza els moviments polítics com el que representa la cup, -deixant de banda la utilització del femení genèric per comptes del masculí-, és el que en podríem dir “nihilisme màgic” que consisteix en arribar al no-res volent-ho tot, encara que el tot sigui un cúmul de desitjos benintencionats sense cap fonament pragmàtic. Qui ho vol tot no en té prou amb cap engruna, encara que de vegades acumular engrunes sigui l’únic recurs per tenir pa. Això, naturalment, des d’una perspectiva abrandadament radical i d’esquerres.

Aquesta filosofia pot estar hàbilment utilitzada pels defensors de canviar-ho tot perquè res canviï, que és un dels clàssics del conservadorisme a tot el món. Moviments conservadors de tots els colors han fet grans esforços per presentar-se com a promotors dels canvis socials més extrems, -i per això enormement engrescadors-, coneixedors que, des de la seva impossibilitat de realització immediata, els consolida en la seva posició de poder, ja sigui mediàtic, econòmic o polític, que de tot hi ha hagut. Tenim exemples recents i, lamentablement, sembla que estan creant tendència.

És en aquesta tessitura on podríem inscriure el moviment puigdemontista que, desafiant la realitat, i empesos per la situació en què es troben, han evolucionat des del processisme radical cap aquest nihilisme màgic que tan ens engresca perquè ens promet el cel sense exigir-nos a canvi res més que paraules i gestos simbòlics: llaços, creus, incendis a les xarxes i performances d’aniversari per cobrir la nostra quota de consciència solidària. Mentrestant, la gent que està tancada a la presó ho segueix estant i no fem cap moviment pràctic perquè ho deixi d’estar. Cap. Perquè no ens enganyem: si el moviment groc va sorgir inicialment per denunciar la situació dels polítics empresonats, a hores d’ara ja només és útil per incomodar els que no creuen que s’hagi de denunciar.

Jo sí que crec que hauria de canviar la situació dels empresonats, perquè em crec les desenes de juristes de prestigi que consideren que, amb la llei espanyola a la mà, l’acusació de rebel·lió no s’aguanta i, per tant, l’empresonament preventiu, tal com està plantejat, tampoc.

Naturalment, quan la maquinària jurídica està en marxa, ni els llacets ni les creuetes serveixen per res. Sí que serviria una defensa rigorosa de la llei i una voluntat política negociadora per trobar solucions, torpedinada permanentment pels –permeteu-me que segueixi insistint en el meu concepte-, defensors del nihilisme màgic, entre els quals, lamentablement, es troba també el president del país.

I aquí és on cal analitzar el paper del jutge Llarena en tot l’afer. Podia haver fet una instrucció que no fos, diguem-ne, tan creativa, tan forçant el text legal, tant buscant obstinadament l’empresonament. Fins i tot podria haver estat igual de creativa sense empresonament preventiu. Aquesta ha estat una decisió exclusiva del jutge instructor i per això, com que no em crec la subjectivitat,  li atribueixo intencionalitat. Qualsevol diria, pels resultats de la seva instrucció, que pertany clandestinament a una cèl·lula alliberada de les més radicals perquè aquesta estratègia només ha afavorit políticament als obstinats del nihilisme màgic. Ni als partits espanyols, ni a l’estat, ni als partits que tenen gent a la presó, ni òbviament a Catalunya ens ha anat bé. Només a aquells d’un costat i de l’altre que defensen que quan més radicalitzada estigui la situació, poden obtenir millor els seus objectius polítics.

Naturalment, sense l’empresonament no només no existiria un país de groc, sinó que no existiria el puigdemontisme. És més, el procesisme radical estaria esgotat en la seva pròpia inconsistència i probablement l’independentisme buscaria vies racionals per seguir defensant la seva idea i treballant-hi.

Però ara tenim el que tenim i mentre tinguem gent empresonada només hi haurà diàleg de sords. Caldria que el flamant govern Sánchez en prengués bona nota perquè no en tindrà prou amb aspirines.

I a Catalunya caldria que tots prenguéssim bona nota de l’actuació política de cadascú més enllà del que pensem sobre la independència, sobre l’autogovern o sobre el país, perquè no totes les opcions polítiques fan el que poden ni per revertir la situació dels presos, ni per evitar el creixement de la crispació social, ni tan sols per aconseguir els objectius polítics que proclamen.

Mireu, sempre m’han dit que per conèixer els instigadors d’un fet cal mirar a qui beneficien els resultats d’aquest fet.  A qui beneficia la radicalització verbal ? A qui beneficia l’enquistament de la situació actual de cara a les properes eleccions? Pensem-hi un moment.

A Catalunya, sigui autonomia, república o principat, segur que no.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada