divendres, 20 de juny de 2014

Són uns "trileros"

Aquesta vegada sí. Aquesta vegada se'ls ha vist el llautó d'una hora lluny. El problema és que són tan hàbils amb el joc de la prestidigitació, amb la mentida com a recurs permanent d'aparent veracitat, amb la presumpció d'innocència fingida, que som capaços de tornar-nos-els a creure i algú encara els pot tornar a votar si algun dia convoquen eleccions.
Parlo del PP i de la broma de mal gust recent de la reforma fiscal.
Ens venen una baixada d'impostos com un desgreuge als patiments que hem tingut durant la crisi, ara que comencen a veure's brots verds. Si mirem a la wikipedia la descripció de sadisme, crec que no trobaríem millor exemple.
Anem per pams. Primer, que els brots verds se'ls segueixen menjant els mateixos vedells: els que han fet de la crisi un bon negoci. Perquè el panorama general segueix sent d'una falta de feina terrible, una baixada de sous generalitzada, l'estabilització de la retallada de drets laborals, l'asfíxia de les petites i mitjanes empreses per la falta de crèdit, i milers de persones que mai haguessin sospitat que es trobarien en la profunda indefensió social en la que es troben.
Segon, que amb aquesta baixada d'impostos el govern calcula que deixarà d'ingressar uns 7000 milions d'euros. Sabeu què significa això?: que podríem tenir set mil milions d'euros que permetessin revertir la injustícia de les retallades socials en gran part i que ara no tindrem. Significa que tornarem a pagar justos per pecadors perquè aquestes retallades s'hauran de mantenir i, en canvi, la usura dels bancs rescatats no canviarà.
I tercer, perquè la rebaixa d'aquests impostos significarà una bossa de pipes pels ingressos més baixos, un bollicao per les classes mitjanes, i un pastís de casament pels més poderosos. Vaja, com sempre: qui més té, més se li rebaixa. O dit, d'una altra manera, cornuts i pagar el beure.
Per què ho dic això? doncs perquè la reforma incrementa la distància entre les rendes del treball i les rendes del capital i això fa que les persones assalariades continuïn pagant més impostos que les persones que viuen de rendes del seu patrimoni, o d'inversions que, com sabeu, no és treball.
I ho dic perquè la rebaixa d'impostos beneficia sobretot les grans fortunes, les grans empreses i grans patrimonis i fa que el sistema tributari sigui més injust i més regressiu.
O sigui que els salaris continuaran tributant més que els interessos bancaris. O sigui que les grans empreses continuaran pagant menys que les petites i que els autònoms. O sigui que els grans patrimonis continuaran eludint el pagament d’impostos perquè es mantenen les SICAV’S.
I potser pensareu que, a canvi, la bondat i la intel·ligència d'aquest govern girarà els ulls per perseguir implacablement els 60.000 milions anuals de frau i d'evasió fiscal que compensarien els ingressos que perdem.
Doncs no. Ni una línia. Cap mesura específica.
És natural. Perquè la bondat i la intel·ligència "trilera" d'aquest govern està posada en tractar educadament els que els donaran de menjar quan els fem fora. Que hauria de ser aviat, sisplau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada